Dagskryssning (lördag)

Välkommen ombord 2024

M/S Kung Carl Gustaf tar er med på en upplevelserik resa längs Fyrisån och in i Mälarens vatten.

Våra dagskryssningar tar er med till Skoklosters slott där vi gör ett stopp för att ge möjligheten att uppleva det vackra barockslottet eller njuta en stund i de gröna trädgårdarna runt slottet.

Boka dagskryssning

Vi kör dagskryssningar endast på lördagar under september från Uppsala till Skoklosters slott. Ombordstigning från 10.30. Båten avgår 11.00 och kommer åter till kaj i Uppsala 16.30. Vi gör ett stopp i Skokloster mellan 12.50 till 14.40 då du kan besöka slottet, kyrkan eller bara njuta av de fantastiska trädgårdarna runt slottet.

På resan från Uppsala serverar vi lunch ombord för den som önskar. Vår meny hittar du HÄR.

Priser

Skokloster

Fyra torn och en mäktig fasad vid Mälarens strand. Innanför de tjocka murarna finns en av Nordeuropas mest välbevarade barockmiljöer. Greven och fältmarskalken Carl Gustaf Wrangel lät bygga slottet på det gods där han föddes. Läget, precis vid sjövägen mellan Stockholm och Uppsala, var perfekt för den som ville imponera på omgivningen med ett överdådigt palats.

Hörnstenarna kom på plats 1654, men när Wrangel dog 1676 var slottet inte färdigbyggt. I bankettsalen − det som sedan kom att kallas Ofullbordade salen − lade hantverkarna ned sina verktyg och gick därifrån när de fick budet om grevens död. De ligger kvar än i dag.

År 1701 bestämdes att slottssamlingen inte fick skingras. Även senare tiders slottsherrar har lämnat sina spår i form av miljöer och föremål − möbler, måleri, textilier, glas, porslin och vapen. 350 år efter Wrangels död är Skoklosters slott fortfarande det största privatpalats som någonsin har byggts i Sverige. Här finns 78 rum och 50 000 föremål från 1600-, 1700- och 1800-talen.

Fyrisån

Fyrisån är 80 km lång. Den tillhör Norrströms huvudavrinningsområde. Den har sitt källflöde i närheten av Dannemora och den mynnar ut i en vik av Mälaren som heter Ekoln. Namnet skapades under senare delen av 1600-talet av Olof Rudbeck.

Längs Fyrisån passerar vi Kungsängens naturreservat där ett hav av Kungsängsliljor blommar i mitten av maj. Kungsängsliljan har spridit sig från Olof Rudbecks trädgård inne i Uppsala. Naturreservatet sträcker sig från Kungsängsleden i norr till Flottsund i söder.

Längs Fyrisån passerar vi även smultronstället fågeltornet vid Övre föret. Här sväller Fyrisån till en liten sjö där många fåglar rastar och häckar.

M/S Kung Carl Gustaf

M/S Kung Carl Gustaf tar er med på en upplevelserik resa längs Fyrisån och in i Mälarens vatten.

Våra dagskryssningar tar er med till Skoklosters slott där vi gör ett stopp för att ge möjligheten uppleva det vackra barockslottet eller njuta en stund i de gröna trädgårdarna runt slottet.